Racen Weimaraner

Weimaraner er en stående alsidig jagthund.

SallyMorten (1)

Weimaraneren er selvsikker, passioneret, temperamentsfuld og skarp overfor vildt, men ikke aggressiv.

Den arbejder godt i både vand og på land og har et meget systematisk, udholdende og effektivt søg. Hundene er temmelig energiske, meget loyale og kendt for at have en bemærkelsesværdig god næse.

Weimaraneren er en fantastisk livsledsager, som knytter sig meget til sin familie og nyder nærhed og omgang med mennesker.

Weimaraneren er en middelstor hundetype, der af udseende giver et funktionelt, formskønt og muskuløst indtryk. Weimaraneren har karakteristiske ravfarvede øjne, der, mens den er hvalp, er himmelblå. De giver sammen med de brede, lange og højt ansatte ører et intelligent og opmærksomt udtryk.

Hvor tyskerne primært ønsker en rolig søgende hund med høj prioritering af arbejdet efter skuddet, har de danske forhold og ikke mindst det danske markprøvesystem vendt udviklingen herhjemme mod en hurtigere hund med større søgsmønster.

 

Historien:

Der findes talrige teorier om Weimaranerens oprindelse. Så meget står dog fast, at Weimaraneren, som dengang endnu havde meget blod fra “kobbelhunde” i sig, allerede i den første trediedel af det 19.århundrede blev holdt ved hoffet i Weimar. I midten af det 19. århundrede, altså før man begyndte at renavle racen, var opdrættet næsten udelukkende varetaget af erhvervsjægere og forstfolk i det centrale Tyskland – frem for alt i området omkring Weimar og i Thüringen. Da hundekoblernes tid var forbi, krydsede man disse hunde med hønsehunde og avlede videre med disse krydsninger. Fra omkring 1890 blev racen planmæssigt opdrættet og stambogsført.

Foruden den korthårede Weimaraner forekom allerede før århundredskiftet også en langhåret variant – omend kun i enkelte eksemplarer. Siden oprettelsen af stambogsføringen er Weimaraneren blevet renavlet og således i det væsentlige holdt fri af indkrydsning af fremmede racer – frem for alt Pointer. Dermed er Weimaraneren nok den ældste, tyske stående jagthunderace, der er blevet renavlet siden 1900.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *